KNGF beweegprogramma’s

Binnen de praktijk besteden we veel aandacht aan beweegprogramma’s. Voor gezonde mensen bieden wij diensten om gezond te blijven. Voor mensen met klachten hebben wij zorgprogramma’s om gezond te worden of uw gezondheid te verbeteren. U staat als mens centraal. Het is afgestemd op uw levensfase en situatie. Onderstaand een overzicht van de verschillende zorgprogramma’s zoals die binnen de praktijk worden uitgeoefend.

 

Artrose

Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen slechter wordt of is geworden. Soepel bewegen is dan niet meer mogelijk of zelfs pijnlijk geworden. Om de gewrichten belastbaar te maken of te houden is het zaak de spieren rondom het gewricht te versterken. In het programma ‘Artrose’ is dit dan ook een belangrijk aandachtspunt. De klachten zullen dan afnemen, maar niet altijd helemaal verdwijnen. Het programma is daarom ook gericht op het leren omgaan met de klachten. Andere belangrijke doelen zijn het werken aan een actieve leefstijl en het verbeteren van de kennis en het inzicht in de klachten.

 

COPD

Dit programma is bedoeld voor mensen met COPD die op verantwoorde wijze willen werken aan het uithoudingsvermogen om zo de eigen mogelijkheden en grenzen te kennen en te verleggen. De inspanningstraining wordt aangevuld met ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Ook bestaat de mogelijkheid voor extra begeleiding bij het verminderen van bewegings- en inspanningsangst en afvallen of aankomen. Dit kan eventueel in samenwerking met de psycholoog of diëtist.

 

Rugklachten

Voor mensen met regelmatige lage rugklachten waarvan de oorzaak niet direct is aan te wijzen en er op een actieve manier mee willen leren omgaan is het programma ‘A specifieke lage rugklachten’ een uitstekend programma. Het programma is gericht op het beter functioneren met de rugklachten in het dagelijks leven of op het werk. De aanpak is actief, dus veel oefentherapie gericht op kracht, beweeglijkheid, stabiliteit en uithoudingsvermogen. Na de intake stelt de fysiotherapeut met u in nauw overleg een behandelplan op vanuit de doelstellingen van de persoon.

 

Chronische pijn

Het doel van het programma ‘Chronische pijn’ is om de invloed van pijn in het dagelijks functioneren te verminderen. Dit gebeurt middels een aangepast trainingsschema en het leren stellen van grenzen, deze te respecteren of te verleggen. Het programma bestaat uit verschillende modules en de fysiotherapeut bepaalt na de intake in overleg met u welke module het meest geschikt is. Eveneens wordt gekeken of de begeleiding door één of meerdere deskundigen moet plaatsvinden (bijvoorbeeld fysiotherapeut en psycholoog).

 

Diabetes Mellitus

Het programma ‘Diabetes’ is bedoeld voor mensen met diabetes type II die willen werken aan een meer actieve en verantwoorde leefstijl. Beweging zorgt voor een normale bloedspiegel en verbetert de werking van insuline. Het programma wordt door de fysiotherapeut vanuit de individuele doelstellingen opgesteld. Er wordt drie maanden gericht getraind met het accent op vetverbranding, belastbaarheidverbetering, actieve leefstijl, het durven bewegen en het beleven van plezier aan bewegen.