Sportfysiotherapie

Wat is sportfysiotherapie?

Binnen de fysiotherapie houdt de sportfysiotherapeut zich bezig met het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten van het bewegingsapparaat in relatie tot sportbeoefening en/of om terug te komen op (top)sportniveau.De meeste klachten waarmee men naar sportfysiotherapie gaat, zijn blessures aan de knie, rug, enkel en schouder. Ook een sterk afgenomen algehele belastbaarheid (conditie) na een operatie, trauma of ziekteperiode worden door een sportfysiotherapeut weer opgetraind naar werk en/of sportniveau. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van de getroffen gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn. De sportfysiotherapeut werkt in een speciaal ingerichte praktijk met (medische) fitness toestellen en is te zien bij sportverenigingen en fitness centra. Ook werkt de sportfysiotherapeut  veel en intensief samen met andere disciplines in de zorg zoals sportartsen, (orthopedische) chirurgen, manueel therapeuten en sportmasseurs.

 

Hoe werkt sportfysiotherapie?

U kunt rechtstreeks een afspraak maken (zonder verwijzing) voor sportfysiotherapie om uw (sport)klachten te laten beoordelen. Sportfysiotherapie speelt een belangrijke rol op het gebied van preventie, voorlichting en advies voor iedereen die sport als hobby of beroep heeft.

 

Wanneer naar een sportfysiotherapeut?

  • Sportblessures of  andere klachten aan het bewegingsapparaat waardoor u niet meer kunt sporten
  • Specifieke begeleiding bij (sport)revalidatie trajecten
  • Advies en begeleiding bij opbouw van algehele belastbaarheid (kracht, conditie, uithoudingsvermogen)
  • Opbouw van specifieke elementen als coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid, kracht die nodig zijn voor de sportbeoefening en/of de verbetering van de sportbeoefening
  • Advisering t.a.v. blessure preventie
  • Advies in uw keuze voor een bepaalde sport, beste aanpak, materiaal, kleding en schoeisel
  • Sportmedische begeleiding van trainingsprogramma’s en prestatieverbetering

 

De behandeling

De sportfysiotherapeut  begrijpt goed wat er tijdens sporten gebeurt,  De sportfysiotherapeut  is  gespecialiseerd is het doen van sportanalyses en begrijpt daarom hoe je geblesseerd bent geraakt en wat er nodig is om de gehele sportbeoefening weer maximaal te kunnen uitvoeren. De sportfysiotherapeut   kijkt naar je persoonlijke situatie en context en bespreekt je doelen, je te behalen resultaten, je wedstrijdkalender, etc. Op basis daarvan wordt een behandelplan en revalidatieschema op maat voor je opgesteld.

De behandeling kan bestaan uit oefenprogramma’s, met of zonder gebruik van trainingsapparatuur. Indien nodig, gebruiken we braces of taping, mobiliserende technieken en diverse ondersteunende behandelapparatuur tijdens de behandeling. Gedurende het behandeltraject worden er test- en meetmomenten gehouden. Dit om de vorderingen in kaart te brengen en het behandeltraject eventueel bij te stellen. De resultaten worden vastgelegd in een elektronisch patiënten dossier.