Nederlandse aanpak Valpreventie haalt zelfs de New York Times!

Angst om te vallen? Nederlanders hebben een adequate aanpak voor ouderen! 

De kern van het Engelstalige artikel is dat het belangrijk is om vooral te blijven bewegen, ook al loop je dan mogelijk het risico om een keer te vallen. Niet of weinig bewegen is namelijk de belangrijkst oorzaak van vallen.

Bewegen met of zonder hulpmiddel. Het maakt niet uit. Bewegen en vooral lopen, versterkt de (been)spieren, verbetert de balans en je blijft er alerter door. Dus bewegen is ook goed voor de hersenen! Daarnaast leidt bewegen tot meer sociale contacten. Ook dat is belangrijk omdat veel ouderen aangeven eenzaam te zijn.

Als u het helemaal goed wilt doen, gaat u naar een valpreventiecursus waar u leert hoe u vallen kunt voorkomen en voor het geval u toch een keer valt, hoe u dat zo goed mogelijk kunt doen. En vooral ook hoe ik weer zelfstandig kunt opstaan.

Als u weet hoe u moet vallen en het vertrouwen hebt dat u weer zelf kunt opstaan, neemt eventuele angst om te vallen automatisch af.

De filmpjes zijn gemaakt in Leusden. De deelnemers op de filmpjes volgen een valpreventietraining waarbij ze lopen over een parcours met obstakels. Daarnaast leren ze hoe te vallen en weer op te staan.

Fysiotherapie Dekker geeft ook valpreventiecursussen genaamd ‘In Balans’ waar u balansoefeningen doet, leert lopen over een parcours met obstakels, Tai Chi oefeningen doet en leert hoe te vallen en weer op te staan.

De gemeente Amstelveen subsidieert deze cursussen. Daardoor betaalt u slechts een eigen bijdrage van 45 Euro inclusief trainingsboek. U krijgt daarvoor: 3 cursusbijeenkomsten van elk 2 uur en 20 trainingen van 1 uur!

Link artikel New York Times: Afraid of Falling? For Older Adults, the Dutch Have a Cure